Domovinski pokret pozdravlja presudu Mladiću, velikosrpska politika nije do kraja poražena

Domovinski pokret pozdravlja presudu Mladiću, velikosrpska politika nije do kraja poražena

08.06.2021.

Domovinski pokret pozdravlja današnju hašku presudu srpskome ratnom zločincu Ratku Mladiću. Pravda ostaje pravdom i kada je tek ovozemaljska, djelomična, selektivna i zakašnjela. Presuda Mladiću ne može vratiti hrvatske i bošnjačke žrtve genocida i najtežih ratnih zločina, ali nas dodatno podsjeća na stvarnu narav agresivne velikosrpske politike koja je pokrenula rat i tragediju, od Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine do Kosova, i koja se do danas sustavnom propagandom iz Beograda i njegovih prekodrinskih ispostava želi zanijekati i relativizirati.

Domovinski pokret podsjeća na činjenicu da je Haški sud u Mladićevoj presudi izostavio utvrditi odgovornost Beograda, ustanoviti Mladićevu krivnju za genocid koji u Bosni i Hercegovini nije proveden tek u Srebrenici 1995., već je začet nad Hrvatima i Bošnjacima u ljeto 1992. masovnim egzekucijama i protjerivanjima u Prijedoru, Sanskoj dolini i konačno okupacijom Bosanske Posavine. Ostaje gorčina i zbog činjenice da je Haško tužiteljstvo, kao i hrvatsko pravosuđe, propustilo cjelovito utvrditi Mladićevu odgovornost za ratne zločine i agresiju na Republiku Hrvatsku 1991., od Zadra, zadarskog zaleđa i Škabrnje, pa sve do Knina, Sinja i Cetinske krajine. Kao trajna sjena nad ovom presudom ostaje činjenica da je ratni zločinac Ratko Mladić, kao i Radovan Karadžić, pravedno, nedostatno i sa zakašnjenjem osuđen, ali da je čedo velikosrpske genocidne politike, tzv. Republika Srpska, nepravednim međunarodnim mirovnim ugovorom legalizirana te i dalje živi kao trajna zapreka postizanju pravednog mira u Bosni i Hercegovini.

Današnje reakcije na Mladićevu presudu u Beogradu i Banjoj Luci trebaju podsjetiti hrvatski narod i međunarodnu javnost da agresivna i probuđena velikosrpska politika nije do kraja poražena i da ostaje glavna prijetnja hrvatskoj državi, ali i miru i stabilnosti na jugoistoku Europe.


Domovinski pokret footer