Domovinski pokret pozdravlja prometnu integraciju hrvatskog juga

Domovinski pokret pozdravlja prometnu integraciju hrvatskog juga

29.07.2021.

Spajanje Pelješkog mosta i konačna prometna integracija krajnjeg hrvatskog juga s ostatkom domovine povijesni je, politički i gospodarski događaj od prvorazrednog nacionalnog značaja. Pelješki most ne podrazumijeva samo spajanje ostatka Republike Hrvatske s dijelom Dubrovačko-neretvanske županije koji je do sada predstavljao svojevrsno prometno slijepo crijevo, već je to i most prema Hrvatima u Boki Kotorskoj, dok i naši sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, u činjenici novog povezivanja mogu uvidjeti njegovu specifičnu važnost.

Uspješni završetak izgradnje Pelješkog mosta pokazao nam je da i hrvatska pamet koja je utkana u sam projekt i njegovu realizaciju, još uvijek vrijedi na zahtjevnom građevinskom tržištu, a prava je šteta da most u cijelosti nije rezultat domaće operative, koja je od izgradnje naših autocesta do danas, iz neshvatljivih razloga, degradirana i dobrim dijelom uništena.

U cijeloj priči pozitivno je iskazivanje jedinstvene nacionalne volje za uspješnim okončanjem projekta na kojem su inzistirale različite vlade i nacionalna oporba, uz napomenu da su milijunska sredstva uložena u most, zapravo, sredstva na koja naši građani koji plaćaju porez ionako imaju pravo, s obzirom da sukladno preuzetim obvezama, i RH puni proračun Europske unije.

Spajanje hrvatskog sjevera i juga velika je stvar za našu državu i u geostrateškom smislu, a izgrađeni most je potvrda hrvatske volje i daljnjeg inzistiranja na jadransko-jonskom smjeru, koji treba biti jasna odrednica u našoj bliskoj budućnosti.

Na kraju, Domovinski pokret iskazuje posebnu zahvalnost svim radnicima, a posebno onima iz Hrvatske, koji su sudjelovali u realizaciji ovog mega-projekta i uspješnom stvaranju još jednog nacionalnog simbola.


Domovinski pokret footer