Mario Radić u Bujici: Plenković je novi Hedervary

Mario Radić u Bujici: Plenković je novi Hedervary

20.04.2021.

U emisiji Bujica na Z1 televiziji gostovao je Mario Radić, politički tajnik i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta. Plenkovićev postotak šuta kada skida ministre, veći je nego Dražena Petrovića u NBA ligi – izjavio je u uvodu Bujice Radić komentirajući aferu Beroš, uz napomenu: - U Hrvatskoj nije vijest kad se krade, nego kad se ne krade!


 “Andrej Plenković stvara dojam da je u državi sve krasno, sigurno, gospodarstvo raste, zdravstvo je, po njemu, potpuno u redu, lijekova ima, sve se plaća, ima čak i viška,” nabraja ironično Radić, međutim, to baš i nije tako: “U stvarnosti, mi smo kao država potonuli, na svim nivoima i po svim parametrima.”

Radić: "Plenkoviću, ako si frajer, koaliraj u Vukovaru otvoreno sa SDSS-om, povedi na skup HDZ-a Borisa Miloševića!"

Svi Hrvati će se složiti da je Domovinski rat temelj naše države. Tako razmišlja svatko tko hrvatski diše, no, nama je potpredsjednik Vlade Boris Milošević, čovjek koji to nikada neće reći - ističe Vukovarac Radić, koji je od prvoga dana bio uključen u obranu Hrvatske, a u Domovinskom ratu je izgubio strica i oca, kojeg još nije pronašao: - Plenković potpredsjednika Miloševića i slične, vodi na Oluju, u Knin, Grubore... Sada, kada se bore na izborima u Vukovaru, nek’ tamo odvede sve te ljude, pa da vidimo koliko će glasova dobiti!

 Na pitanje hoće li obraniti Vukovar od Plenkovićevog HDZ-a i Pupovčeva SDSS-a, Radić je odgovorio: - U ovoj se kampanji Vukovar više gotovo nigdje i ne spominje, osim kada perfidno pokušavaju Ivana Penavu optužiti da je sadio lješnjake, što je jedan od degutantnijih napada za koje sam čuo. Čovjek je zasadio dva hektara lješnjaka, zemlju i sadnju je pošteno platio, zavrnuo rukave, sadio svojim rukama, zajedno s ocem i sinom… Sada se stvara slika da je to ne znam kakav kriminal, kada čovjek sadi lješnjake s ocem i sinom... Ja pozivam sve Hrvate da rade takav “kriminal”! HDZ zna da je njima Vukovar de facto izgubljena bitka i sada tu činjenicu pokušavaju gurnuti pod tepih, da se njihov poraz više ne spominje... Ivan Penava će biti gradonačelnik Vukovara i u sljedećem mandatu, usprkos svim prijetnjama i riječima Andreja Plenkovića da mi nećemo nikada, nigdje doći na vlast!

 Plenkovićevu prijetnju, kojom “garantira” da Domovinski pokret nikada neće doći na vlast, Radić je protumačio na nekoliko načina: - Ili će nas hapsiti ili će nas pokrasti na izborima! Ili Plenković zna nešto, što mi ne znamo… U jednom demokratskom društvu, to je krajnje neprimjereno. Plenkoviću, kao velikom europejcu, takve su stvari dopuštene, a kada bi tako nešto izjavio netko od nas, to bi bio skandal svjetskih razmjera.

Posebno se osvrnuo na koaliciju HDZ-a i SDSS-a: - Oni će 16. svibnja vidjeti što narod misli o toj njihovoj koaliciji. Ako je Plenković baš takav frajer, ako ima koalicijske partnere kakve ima, neka ide s njima svuda na izbore, to je nešto najnormalnije. Međutim, neće oni ići otvoreno, oni to rade skriveno… Dobro znamo da po svim selima oko Vukovara, s većinskim srpskim stanovništvom, lobiraju da se glasa za HDZ!

Radić se ispričao javnosti jer je precijenio Plenkovića: "Ne može biti čak ni ministar vanjskih poslova!"

Zamjenik predsjednika DP-a upozorio je u emisiji i na katastrofalno stanje vanjskih poslova: - Moram se najprije ispričati sveukupnoj javnosti jer sam i ja bio jedan od onih koji je rekao da bih Plenkovića podržao za ministra vanjskih poslova… No, kada vidimo kakva je situacija, kako nam država stoji, kako se osjeća narod i kakve imamo saveznike, jasno je da on to nije zaslužio. Dobro znamo da vanjske poslove u stvarnosti vodi Andrej Plenković, iako je Grlić-Radman nominalno ministra vanjskih poslova… Pogledajte položaj Hrvata u Vojvodini, malo je reći da je katastrofalan… Hrvatski veleposlanik u Beograd, Hidajed Biščević, nije u godinu i po’ dana primio Tomislava Žigmanova! Nije ga ni posjetio, ni nazvao... Za koga on radi, koga on štiti tamo?! U Bosni i Hercegovini imamo Hrvate koji su na rubu opstanka. Zadnji se puta nešto slično događalo davne 1689. godine, kada je Eugen Savojski prodro u Bosnu, pa je sa sobom povukao katolike i Bosna je bila ispražnjena od katolika, koji su tada pali na 12, 13 posto... U ovim se trenucima, u Bosni događa nešto slično… U Crnoj Gori smo izgubili zastupnika u Skupštini, velikim dijelom i našom krivnjom... S druge strane, pitam se tko je u ovom trenutku pravi saveznik Hrvatske? Koga mi to imamo uz sebe?! Imamo sluganski odnos prema Europskoj komisiji, prema Njemačkoj i Francuskoj, ako to nije i nešto gore od sluganskog… U ovom trenutku bolji odnos s Angelom Merkel ima Aleksandar Vučić, a to se vidi po dosta stvari koje Srbiji prolaze, dok nama ne prolazi gotovo ništa.

 “Kada u Hrvatsku dođe netko iz Amerike, dobijemo pomoćnika tajnika nekog tajnika… Najniži rang… O Rusima da i ne pričamo. Andrej Plenković je bio visoki predstavnik Europske komisije u Ukrajini, pa je tamo govorio ono što je mislio Bruxelles, a što nitko nije smio govoriti Rusima,” upozorava Radić i nastavlja: “Angela Merkel i Njemačka danas najnormalnije rade s Rusima. Ide Sjeverni tok, ide plin, ide sve… Površinski se možda drže nekih pravila, a zapravo se poslovi, u interesu nacionalnih gospodarstava, rade, dok je kod nas sve stalo…”

 Hrvatska je doživjela povijesno najnižu točku ugleda u svijetu – rezolutan je Mario Radić, koji dolazi iz svijeta biznisa, pa poznaje dobro i gospodarsku situaciju: - Oni se izvlače na covid krizu, no, to im baš i ne prolazi…  Mi jednostavno nemamo nikakav temelj za gospodarski oporavak i razvoj. Proučio sam Plenkovićev plan nacionalnog oporavka i rekao bih da je to sastavak na nivou djeteta iz šestog razreda osnovne škole!

 Srbija je po vojnoj spremnosti pretekla Hrvatsku, prvi puta nakon 95. godine?!

Kao primjer jednog od najnesposobnijih ministara u Plenkovićevoj vladi, zamjenik predsjednika DP-a naveo je ministra obrane iz Vinkovaca, Marija Banožića: - Pomoćnika ministra obrane za logistiku nije primio skoro godinu dana, čak niti na kavu… To nam sve govori o čovjeku koji nikada u životu ništa nije radio. Banožić je na mjesto ministra obrane došao igrom slučajnosti, a s puškom i s obranom ima veze utoliko što je bio lovočuvar u nekoj šumi!

Većina kadrova u ovoj Vladi su poput Banožića, smatra Radić: - To su poslušnici koji će bespogovorno izvršavati svaku zapovijed Andreja Plenkovića. Nema toga što on njima ne bi naredio, a oni ne bi izvršili… To nisu ministri, to su poslušnici koji po vertikali sprovode njegove ideje.

Nastavio je o stanju obrane i nacionalne sigurnosti: - Nas je prestigla Srbija prije dva-tri mjeseca i to su zaključci relevantnih stručnih časopisa…

“Prestigli su nas po prvi puta nakon ’95. i sada smo u podređenom vojnom položaju, u odnosu na Srbiju,” upozorio je još jednom Radić.
 
“Zamislite da je na mjestu Tuđmana devedesetih bio Plenković, pa mi bi danas živjeli kod Gradišćanskih Hrvata,” našalio se: “Čovjek bi svaka tri dana išao u Bruxelles pitati od koga smije, a od koga ne smije kupiti naoružanje i oprema za obranu…”

Domovinski pokret nigdje ne koalira ni sa HDZ-om, ni sa SDP-om!
 
“Da smo htjeli biti, mi bismo bili na vlasti,” tvrdi zamjenik predsjednika DP-a i najbliži suradnik Miroslava Škore: “No, mi s ovakvom vlašću i ovakvim načinom vladanja ne želimo imati veze.”

Domovinski pokret je jedina parlamentarna politička stranka koja na predstojeće lokalne izbore ne ide u predizbornoj koaliciji ni sa SDP-om, ni s HDZ-om – rečeno je u emisiji: - Svi govore da su ovo komunalni izbori, jednim dijelom i jesu, ali ima tu i mnogih drugih, nama važnih tema i elemenata. Kakvi bi mi to bili ljudi da sada koaliramo s HDZ-om ili SDP-om?! Mi ne koaliramo ni s HSLS-om, Reformistima, ne daj Bože - SDSS-om i sličnim strankama. Pa, to su stranke koje su nas dovele do situacije u kojoj jesmo.

 “Način vladavine Andreja Plenkovića Hrvatskom, najusporediviji je s vremenom vladavine Khuena Hédervárya,” rezolutan je Radić: “U to vrijeme je Héderváry uspio raskoliti domoljubne stranke, uspio je raskoliti Starčevićevu stranku na dva dijela, jedan dio pripojiti unionistima i u Narodnu stranku... Uspio je iskoristi zanos i dobročudnost jednog Strossmayera, koji je vjerovao u nekakve ideje, pa je bio grdno razočaran... U tom trenutku je Khuen Héderváry vladao sa srpskim strankama u Saboru i doveo je Hrvatsku u jedan stupanj nazadovanja, koji do tada nije bio viđen. U to doba je iseljavanje Hrvata bilo masovno, događao se pad stanovništa naviđenih razmjera, baš kao i danas… Srbi su imali svoje novine ‘Srbobran’, pa ‘Vrač pogađač’… Frano Supilo je pokušavao tiskati nekakve novine, nešto su tiskali i pravaši okupljeni oko Franka... I tada je Hrvatska bila u velikoj narodnoj apatiji, nije se ni nazirao izlaz... Na kraju apatije je došla i pjesma 'Ustani bane’... Iz ratne pobjede bana Jelačića, krivim politikama došli smo u situaciju da je Hrvatska bila na koljenima. Kada gledamo povijesni kontekst – i danas se ponavlja nešto gotovo identično, samo s krivim akterima. Naše pobjede postaju porazi, a žalosno je što se onda čovjek odgovoran za takvo stanje zvao Khuen Héderváry, a ovaj danas zove se malo drukčije – Andrej Plenković!”

 Zašto Pupovčeve novosti smiju vrijeđati Tuđmana, a kritiku Plenkovića - cenzuriraju?


Kao jedan važan dokaz Plenkovićeve kontrole nad medijima, Radić je spomenuo slučaj Pupovčevih Novosti, koje su nedavno cenzurirale kolumnu protiv aktualnog šefa HDZ-a i Vlade: - Taj slučaj možda najbolje oslikava tajni deal koji je na djelu u Hrvatskoj. Imate Novosti koje godinama i desetljećima pišu sve najgore o predsjedniku Tuđmanu. Imali su naslovnicu s Thompsonom, kojem su stavili srp pod grlo, izruguju se s pokojnim ministrom obrane Gojkom Šuškom, pišu sve najcrnije o braniteljima, o Oluji, Hrvatskoj državi… I sve to može, ali kada veliki korifej Feral Tribunea Viktor Ivančić napiše tekst, koji čak nije ni toliko protiv nego je tek blaga kritika Andreja Plenkovića, to ne može! Znači, sve se može napadati i ponižavati, ali kada se dođe do Andreja Plenkovića, onda se ništa ne smije! I to je deal. Taj čovjek je napravio deal sa svima da njegov lik i djelo budu zaštićeni…

 Hrvate se jednostavno eutanazira, dovodi se u stanje apatije i masovne hipnoze – smatra Radić: - Andrej Plenković na pressici komentira Super ligu; selo gori, a baba se češlja!

 “Najgore od svega je što su uspjeli uvjeriti narod da promjene nisu moguće,” upozorava DP-ovac: “Naravno da se stvari mogu promijeniti na bolje, ja sam u to uvjeren! Postoje izbori, na izborima se uzme olovka i zaokruži se Domovinski pokret... Jedan od HDZ-ovih slogana za ove izbore glasi ‘Sad je bitno’, a to je nešto u čemu bi se s njima mogao složiti. Sad je bitno da se pošalje jasna poruka kako ovakav način vladavine, ovaj konglomerat krađe, lopovluka i rođaštva više ne prolazi… Pogledajte, primjerice, Zadar, mislim da u tom gradu čak i onaj koji skuplja opuške po cesti, ako nije član HDZ-a, ne može biti zaposlen na tom mjestu! Takvih gradova u Hrvatskoj je masa i narod je u strahu. A nema razloga da bude u strahu!

 Radić: "Dragi Davore, žao mi je, HDZ u Zagrebu tajno podupire Jelenu Pavičić VUkičević!"

Radić se u Bujici posebno osvrnuo na priče vladajućih o “gubitničkom mentalitetu” Miroslava Škore: - Rezultat Miroslava Škore na predsjedničkim izborima je povijesno najveći rezultat kandidata koji nije iz dvije najveće stranke. Nitko nikada, ni blizu nije napravio takav rezultat i nitko nije osvojio više od 20 posto… Kažu da su MOST i Možemo veliki pobjednici zadnjih parlamentarnih izbora, a mi smo osvojili više mandata nego Možemo i MOST zajedno! I sada se to pretvara u neki “gubitak”, ja takvu matematiku ne mogu razumjeti. Zamislite tek “dušobrižnika” koji govore da Škoro ne bi trebao ići na izbore u Zagreb, da će izgubiti. O čemu mi pričamo?! Gospodin Škoro je predsjednik stranke, on je predsjednik gradske organizacije. Škoro će trčati tu utakmicu, odlučio se staviti u službu naroda, politike i treba izlaziti na svake izbore. A glede “dušobrižništva”, zamislite kako bi bilo da mi sad pričamo da Nikola Mažar ne bi trebao ići u Vukovar, jer će sigurno izgubiti?! Jadni Mažar... Ili Davor Filipović, od kojega HDZ u ovome trenutku zapravo odustaje i potajno podupire Jelenu Pavičić Vukičević!

Na pitanje jel’ zaista misli da Plenkovićev HDZ u Zagrebu tajno podupire Jelenu Pavičić Vukičević, Radić odgovara: - Ne da mislim, nego znam! To su informacije s njihovih sastanaka, na kojima su tako odlučili... Njima je prvi sveti gral ovih izbora bio da u Vukovaru ne smije proći Penava, a to su već izgubili. No, iz te priče koju su gurnuli pod tepih, razvile su se nove… U Vukovarsko-srijemskoj županiji imate Josipa Dabru, koji je nezavisni kandidat kojeg podupire Domovinski pokret i on će isto dobiti.

Anketnim agencijama koje svjesno lažiraju rezultate istraživanja trebalo bi zabraniti rad, smatra Radić: - Kada je pred predsjedničke izbore, u petak, izašla anketa da Miroslav Škoro ima 16,2 posto, a on je za dva dana osvojio 24,5 posto, nitko nije takvo istraživanje proglasio lažnim i svjesnom manipulacijom, da tu ima zrnce profesionalizma, njima bi se zabranilo da rade takve stvari… I evo sada, Jelena Pavičić Vukičević naruči anketu od Kreše Macana, pa Krešo naruči istraživanje od IPSOS-a, pa onda taj isti Krešimir Macan, kao “neovisni analitičar”, priča o istoj toj anketi i u medijima tumači njezine rezultate. Smijeh živi!

Škoro jedini ima potencijal da pobijedi Tomaševića!

“Postoji još jedna anketa, u kojoj alibi kandidat HDZ-a odjedanput skoči za 6, 7 posto nakon izjave o tvornici cjepiva protiv raka,” narugao se Radić: “Ja bi ih zamolio da kada idu lagati i stvarati lažne slike, neka ipak budu malo bliže realnosti! Oni dobro znaju po svim tim anketama da je Miroslav Škoro, nažalost, drugi u Gradu Zagrebu. Ja bih rekao još uvijek drugi, jer mi mislimo pobijediti u Gradu Zagrebu, Škoro jedini ima potencijal da pobijedi Tomaševića, a sva ta silina napada koji ide na nas, rezultat je njihove realne spoznaje kako tko stoji.”
 
Najveća noćna mora aktualne vlasti je da Miroslav Škoro uđe u drugi krug – tvrdi Mario Radić: - Ponovo se u Gradu Zagrebu pokušavaju napraviti neke stare koalicije, da se spasi što se spasiti da. HDZ-ovci dobivaju naputke da treba glasovati za Jelenu, a ne za njihovog kandidata. Dragi Davore, žao mi je, ali tako je! U tom istom HDZ-u, kojeg Andrej Plenković podcjenjuje, ima krasnih ljudi i ja s dosta tih ljudi komuniciram, imamo izvrsne odnose, zato dobro poznajem situaciju…

Na posebno pitanje s kime Plenkovićev HDZ, osim s Pupovcem i Đapićem, može koalirati, Radić je odgovorio: - Kada u prvom krugu vide koliko im se srozao koalicijski potencijal, to će za njih biti veliko iznenađenje, a u drugom krugu slijedi – preneraženje! Oni trenutačno, koliko ja vidim, mogu koalirati jedino s anarho ljevicom, a to je Možemo!

Osuda lijevih aktivista, aktivacija Hasanbegovića...
 
Mario Radić ne vjeruje “zelenom” Tomaševiću: - Volio bih da Tomislav Tomašević kaže je li ikada posadio neko drvo, zna li on to uopće napraviti?! Da bi bio zelen, ne moraš se tako zvati, nego nešto konkretno napraviti po tom planu… S druge strane, to je jedna maska tog ‘novog zelenog’. Kada Plenković HDZ gura ulijevo i kada između HDZ-a i SDP-a nestaju razlike, onda je vrlo bitno da se stvori neka ljevija opcija, pa da oni opet budu neki centar.

 Tomaševićevi su otišli toliko lijevo, da su možda već došli na desnu stranu – našalio se Radić i nastavio: - Pa, čovjek je prije par godina izjavljivao da je kapitalizam prijetnja planetu, da kapitalizam treba ukinuti… U programu su lansirali izraz 'odrast' kojim traže zaustavljanje rasta industrije i gospodarstva… Hvali se nekim ‘Institutom’ koji to uopće nije i kojeg su osnovali po zakonu u udrugama. Nije on tamo bio tek obični voditelj, on je raspolagao velikim parama i raspoređivao ih…

 Mario Radić je posebno oštro osudio najave Tomislava Tomaševića o mogućem povratku Titova trga u Zagreb, pobijedi li na izborima: - Zlatko Hasanbegović  je razmišljao treba li kao saborski zastupnik ulaziti u bitku za Zagreb ili ne, a kada je čuo izjavu kojom Tomašević želi vratiti Trg maršala Tita, odlučio se u bitku baciti punom snagom. Meni je na neki način drago da je Tomašević to rekao, on mora vratiti svoje dugove i mora se znati tko ga je doveo u poziciju, u kojoj je sada… Zna se dobro koje su to udruge, parade ponosa, to su ljevičarske udruge, to je Radnička fronta. To je nešto, što je bilo periferno u Hrvatskoj, a sada se okupilo na jednome mjestu i stvaraju zelenu famu koja je lažna. Iza tog zelenog krije se nekakav anarho-liberalizam s natruhama komunizma!

 Cijelu emisiju pogledajte ovdje.


Domovinski pokret footer