Mate Šimundić: Uvjeren sam da je rekroatizacija naših institucija prijeko potrebna

Mate Šimundić: Uvjeren sam da je rekroatizacija naših institucija prijeko potrebna

22.12.2020.

U Bujici na Z1 televiziji gostovao je Mate Šimundić, teolog i profesor Hrvatskog jezika u I. splitskoj gimnaziji. Profesor Šimundić je I urednik u Verbumu, prevoditelj je i predsjednik prvog ogranka Domovinskog pokreta u Hrvatskoj, osnovanog u Kaštelima, u osmom mjesecu ove godine. Otac je petero djece, a kao obitlejski čovjek i vjernik.

 

Mate Šimundić je iz Kaštela, a tamošnji karneval je zadnjih godina, u dijelu medija, dizao veliku prašinu, naročito zbog “spaljivanja” krnje Pupovca i gay slikovnice: - Tu nema govora o pozivu na spaljivanje ili nešto slično... Riječ je o tradicionalnoj karnevalskoj šali i prokazivanju stvarne vlasti. Protiv karnevala se, kao što je bio slučaj i u Imotskom, bune likovi poput Arsena Bauka, koji je čak podnio kaznenu prijavu protiv organizatora, a kada Babić govori s mržnjom, poziva na paljenje i linč vjernika, onda Bauk šuti. U oba slučaja – i podnošenja prijave protiv organizratora karnevala i šutnje u slučaju Babić, takvi likovi pokazuju totalitaristički, komunistički nerv u sebi, taj crveni impuls! Oni jednostavno ne podnose da ih karneval, da ih umjetnost, da ih satira izruguje, a s druge strane, van karnevala i satire, šute na vrlo konkretne i ozbiljne prijetnje.

 

Komentirao je paradoks da upravo Index, koji ekstremno zagovara lockdown, cijepljenje, nošenje maski, zatvaranja i većinu mjera stožeraša, sada diže pobunu zbog božićnog otvaranja crkvi: - Treba prvo vidjeti tko ima najviše koristi od lockdowna. Mediji, pogotovo neki portali, teleoperateri, kompanije koje posluju preko interneta… Njima u ovo vrijeme, kada živimo zatvoreni u kućama, profiti rastu. Oni ne žive samo od senzacije, već i od straha te sličnih emocija kojima ljude sile na konzumiranje svojih sadržaja. Ne vide stvarnost, ne vide malog čovjeka, koji živi u normalnom životu, u našoj svakodnevici... Ne vide male poduzetnike, ugostitelje, ljude koji su stvarno na rubu egzistencije zbog tih mjera…

 

“Često strah i emocije zamute pamet i onda, u svom tom ludilu i ratobornom nametanju straha, u toj paranoji koju pandemičari šire, mnogi ne vide realne posljedice,” tvrdi Šimundić: “Događa se nešto čudno, ovdje postoji pretjerana reakcija, neracionalna! Na proljeće je bilo zatvaranje zbog 30 ili 40 smrtnih slučajeva, a onda smo imali tri ili četiri tisuće slučajeva pa se oklijevalo sa zatvaranjem… Očito ne postoji nekakva ravnoteža niti standardi koje bi trebalo slijediti u postupanju s pandemijom. Novo zatvaranje sigurno će imati svoj negativan učinak u gospodarstvu. Ako zatvore promet, ako spriječite kupovinu, prodaju, proizvodnju i prijevoz, to će nam donijeti dugoročni kolaps i gubitak materijalne egzistencije, znači - i povećanu smrtnost od psihičkih bolesti.”

 

O ispijanju kave na Rivi: “Psihološki odušak jadnog naroda!”

 

U radu Stožera uočio je mnoge nelogičnosti: - Prva je nelogičnost još iz doba prvog zatvaranja, a dijelom je imamo i sada; uveli su online nastavu u srednje škole, a tada nisu zatvorili kafiće i što se događalo – djeca su se okupljaju po parkovima. Moji srednjoškolci ne idu u školu, a nalaze se da ih nitko ne vidi, skrivečki, normalno… Tko će ih kontrolirati?! Roditelji im možda i brane, možda ne, ali Stožer sigurno nije polučio ono što je htio. Nema škole i nema stvarne nastave, ali i dalje ima okupljanja…

 

Doveo je u pitanje i racionalnost najnovijih mjera stožeraša, kritizirao sustav propusnica: - Imate propusnicu između Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Čovjek mora imati propusnicu da bi iz općine Seget išao u općinu Rogoznica, a zajedno imaju nekoliko tisuća stanovnika, a nemate propusnice između Grada Zagreba i Zagrebačke županije, koje zajedno imaju milijun i po’ stanovnika… I to je nelogično. Stožer time neće polučiti nikakav učinak, osim što će ljude još više ozlovoljiti. Ljudima se šalje poruka da moraju nabaviti propusnicu, da moraju biti poslušni, da moraju čekati policiju, da moraju pokazati tu propusnicu… Te mjere imaju psihološki učinak, učinak straha koji vrlo negativno djeluje na ljude, a ne stvarni epidemiološki učinak!

 

Na to što ljudi i dalje piju kavu na rivi, uzmu je za van ili kupe u nekoj trgovini pa se druže i okupljaju, Šimundić ne gleda kao na nešto loše: - Ja to doživljavam kao znak zdravog razuma! Očito, u našem narodu još uvijek nisu uspjeli uništiti sav zdravi razum! Nitko ne negira da postoji korona i da se neke mjere treba poštivati, da se treba držati distance, ali neće se sada baš na Rivi svi sa svima ljubiti! To s Rivom je, zapravo, jedan odušak, psihološki odušak jadnog naroda, koji je naprosto izblesiran medijima! Zar ćemo stalno gledati televiziju i slijepo vjerovati u sve što nam kaže stožer?! Stalno ćemo živjeti u strahu, kakav je to život?!

 

O Plenkoviću: “Glava mu je u Bruxellesu, a srce u Beogradu!”

 

Mate Šimundić nije zagovornik nošenja maski: - Mnogi su znanstvenici rekli i mnoge studije pokazale da maske nemaju učinka, a oni sada inzistiraju na maskama, iako su neki u Stožeru svojedobno tvrdili da one ne koriste… Očito, ne zna se tko pije, a tko plaća.

 

Na pitanja hoće li Plenković i ekipa opet pobijediti koronu prije lokalnih izbora, kao što su je “pobijedili” prije parlamentarnih, gost Bujice odgovara: - Rekao bih da je HDZ uveo jednu novu dimenziju u značenje riječi strahovlada. Strahovlada je pojam koji se do sada kod nas vezao uz totalitaristički režim, uz komuniste… No, danas imamo drugu vrstu straha i vlade. Ipak, nadam se da će narod progledati i da mu je puna kapa takvog postupanja i takvog režima.

 

Šimundić je u prvom velikom televizijskom intervjuu bio prilično žestok prema vladajućoj hrvatsko-srpskoj koaliciji: - Plenkovića ne doživljavam kao nekoga, tko zaista voli Hrvatsku. Rekao bih da je njemu glava u Bruxellesu, a srce u Beogradu. Njegova koalicija sa SDSS-om nije glumljena ljubav, to je iskrena ljubav i stvarno provođenje politike u koju vjeruju. Zaista sam uvjeren da je rekroatizacija naših institucija prijeko potrebna.

 

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.


Domovinski pokret footer