Prkačin: Vlast u Crnoj Gori bi mogli preuzeti nasljednici razaratelja Dubrovnika

Prkačin: Vlast u Crnoj Gori bi mogli preuzeti nasljednici razaratelja Dubrovnika

03.09.2020.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta general Ante Prkačin održao je konferenciju za medije komentirajući izbore u Crnoj gori te je zatražio raspravu o položaju Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

"Prije tri dana održani su izbori u nama donedavno prijateljskoj Crnoj Gori. Namjerno kažem ‘donedavno prijateljskoj’ jer trenutačno od slavenskih susjeda najkorektniji odnos imamo s Crnogorcima, međutim, prema rezultatima izbora vrlo lako vlast u Crnoj Gori mogu preuzeti potomci i nasljednici onih koji su granatirali i razarali Dubrovnik, žarili i palili Konavlama, pljačkali i ubijali koji su isto zlo napravili i u hercegovačkom selu Ravnom, koji su u ono vrijeme neviđena zvjerstva nad hrvatskim narodom radili i to sve dok nisu dva puta i oni vrlo ozbiljno stradali od hrvatske vojske. Doživjeli su ozbiljan poraz u Čepikućama i još na jednom mjestu. Nakon toga im je polako ponestalo ratnog elana i borbenog zanosa, ali mržnja prema Hrvatskoj u njima je duboko usađena i ona je još uvijek glavni dio njihova djelovanja i njihova razmišljanja."

Što je Hrvatska poduzela da jedan presudi mandat?

General Prkačin postavio je pitanje Plenkoviću: "Što je Hrvatska poduzela i jeli dovoljno poduzela da jedan presudi mandat? To vjerujem svi znadete da crnogorski parlament ima 81 poslaničko zastupničko mjesto. Da ova proruska i prosrpska oporba će izgleda imati 41, a vladajuća stranka Mile Đukanovića sa svojim partnerom 40.“

Prkačin je komentirao gubitak glasa koji su Hrvati mogli dobiti.

"Jedan glas koji su Hrvati mogli dobiti je izgubljen. Zanimljiva stvar da se 27 dana pred izbore raspao jedini hrvatski politički faktor dolje, da je nastala, uz njih, nekakva reformistička stranka, taman dovoljna da uzme 400 glasova i da Hrvati ne uđu u parlament" – upozorio je Prkačin.

Također, zanima ga je li hrvatska politika shvatila o čemu je riječ i je li se dovoljno angažirala, tvrdeći da nije, jer da je shvatila što se događa u Crnoj Gori reagirali bi još koncem prošle godine kada je crnogorski parlament izglasao zakon o pravima vjerskih zajednica, kada je srpska crkva u Crnoj Gori stala na zadnje noge izazivajući incidente do razine izazivanja građanskog rata.

Hrvatska politika ne posvećuje dovoljno pažnje SPC-u

Prkačin smatra da je temeljni problem što hrvatska politika nije posvetila dovoljno pažnje Srpskoj pravoslavnoj crkvi: "Onaj sotonizam koji se radi u Crnoj Gori, taj sotonizam Srpske pravoslavne crkve egzistira i u Hrvatskoj, doduše u Hrvatskoj imaju manje snage i manje manevarskog prostora pa nam ne mogu napraviti puno zla."

Nadodao je: "Jednim nelegalnim, jednim ništavnim aktom zbog nepoznavanja ni povijesnih ni pravnih činjenica, Ivica Račan je još 2002. godine poklonio ogromnu imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj. Neki ekonomisti kažu da je vrijednost te imovine veća nego vrijednost svega onoga što je u Hrvatskoj u pretvorbi sudjelovalo."

General je komentirao kako u vrijeme kada je potpisivan taj sporazum, Srpska pravoslavna crkva nije bila registrirana u Hrvatskoj, kao niti da dan-danas nema legalitet ni legitimitet. Napomenuo je i kako su procjene ekonomista da 50 do 100 milijuna eura godišnje se prebaci u Srbiju iz Hrvatske upravo preko Srpske pravoslavne crkve.

Zastupnik Domovinskog pokreta smatra kako je nužno otvoriti raspravu o poziciji Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i o činjenici kako se Hrvatska pravoslavna crkva već više od sedam godina neuspješno pokušava registrirati u Hrvatskoj jer netko u Hrvatskoj vlasti to opstruira.


Domovinski pokret footer