Prkačin: Zakon o zaštiti od buke je sam sebi suprotan

Prkačin: Zakon o zaštiti od buke je sam sebi suprotan

09.09.2020.

U ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od buke govorio je saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin. 

Osvrnuo na stanje u Hrvatskoj ističući kako su za sve krivi neznanje i lopovluk.

"Ovo je prilika da progovorim o jednoj od najvećih anomalija Hrvatske države. Jer Hrvatska država je u jednom iznimno teškom stanju. (… ) Za to je krivo neznanje i lopovluk. Kad od tog dvoje razmislim i kad o tome progovorim, ne znam što je veće zlo. Često puta, beskrupulozni lopovi su veliki problem države, a znaju biti lukavi u granicama, dok neznalice naprave puno veći problem", rekao je Prkačin. 

Prkačin se vratio u vrijeme Sanadera, rekavši kako je inače bio inteligentan, ali i da je bio neznalica te da je napravio državi što je napravio. 

Hrvatska država nije slučajno u problemu u kojem je 

"Kao što rekoh, Hrvatska država nije slučajno u problemu u kom jeste. Vi ste, dragi kolege, često puta spominjali sve probleme te pretvorba, te privatizacija, te mito, te korupcija itd. Međutim mislim da treba biti malo precizniji u određivanju razloga i uzroka ovako teška stanja u Hrvatskoj državi", poručio je kolegama general Prkačin. 

Prkačin smatra kako je glavni razlog loše zakonodavstvo, te da se u zakone ugrađuju elementi lopovluka, kako kaže. 

"Zakoni se u Hrvatskoj najčešće rade tako da bi se nekome podilazilo, a specijalno izmjene i dopune zakona su takove. Ja znam kad sam '93. godine s ratišta iz Bosne i Hercegovine došao u ovaj Parlament, slučajno je preda me došao saborski materijal na kome je stajalo sljedeće: U privatizacijskim poduzećima poslovna politika će se voditi prema veličini upisanih dionica, a dobit će se dijeliti prema veličini otplaćenih dionica. Što izgleda vrlo zgodno jer recimo, ja upišem 60% dionica i uplatim 5% vi upišete 10% i platite svih 10%. Dobit dijelimo tako da vi dobijete dva puta više nego ja. Vi dobijete 10, a ja dobijem 5. To je samo primjer. Tu postoje elementi i mogućnosti da ja koji vodim poslovnu politiku, vodim je tako da mi ne zaradimo ništa i kako je to krenulo 93. godine, tako to ide iz dana u dan i ja tako dođoh do Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od buke i sjetih se zbog čega sam završio s ovim zakonom na sudu", ispričao je Prkačin. 

Zastupnika Domovinskog pokreta zanima zašto Zakon o zaštiti od buke nije zaštićen od nasrtaja jednog drugog zakona? Naime, Prkačin je za vrijeme SDP-ove vlade poslao upit Vladi Republike Hrvatske. Navodi kako mu nitko nije odgovorio osim Ministarstva gđe. Mrak Taritaš, ali kako kaže, bolje da nisu ni odgovorili. 

"Telefonom me nazvao ministar Ostojić, pohvalio je moj literarni uradak. Pa da vidite što je to njega zabavilo, što je bilo zgodno za čuti, a važna je stvar u vođenju hrvatske državne politike. Kad sam naveo temeljnu razliku, suprotnost između Zakona o zaštiti od buke i Zakona o ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti, letimičnim pogledom sam utvrdio sljedeće: Da u Zakonu o zaštiti od buke dan počinje u 07:00 ujutro i traje do 19:00h. Večer od 19:00 – 23:00 h, a noć od 23:00 – 07:00h ujutro. Pronašao sam Zakon o ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti koji dnevnim lokalima dozvoljava noćno radno vrijeme i tu nastaju svi problemi", istaknuo je Prkačin.

 Bezumlje u kombinaciji s političkom moći iznjedrilo je ovakve akte 

"Za spomenutog Sanader-Kalmetinog apsolutizma pomračenog uma, Vlada je predložila, a Sabor izglasao Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti po kojem u čl. 8, st. 1-1 piše kako objekti skupine 'Barovi' mogu raditi od 06:00 – 24:00. Želim vas upozoriti da u skupinu 'Barovi' po pravilniku o razvrstavanju ugostiteljskih objekata čl. 5, spadaju pored tri noćna lokala, noćni klub, noćni bar, disko klub, više klasičnih dnevnih lokala kao što su: kavana, caffe bar, pivnica, buffet, krčma, konoba, klet itd. Ovo drugo su objekti za koje zakonodavac ne traži posebne uvjete za rad noću. Po Zakonu za zaštitu od buke čl. 5, noć počinje u 23:00h, dakle svi oni ulaze u noćni radni režim i to nije sve. U gore spomenutom čl. 8, st. 2 Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti zakonodavac daje mogućnost predstavničkom tijelu lokalne samouprave da produži radna vremena do 02:00h poslije ponoći", kazao je zastupnik Domovinskog pokreta te nadodao kako je bezumlje u kombinaciji s političkom moći iznjedrilo ovakve akte. 

Ovaj zakon je sam sebi suprotan 

"Doduše ovaj zakon je i sam sebi suprotan jer barove dijeli na dnevne i noćne što je stvarna i temeljna podjela ugostiteljstva. Odmah zatim da je dnevno radno vrijeme jednostavno zakon suprotan zdravom razumu. Buffet i klet su noćni lokali, pa ima li tko normalan u Ministarstvu turizma da se barem zbog ovoga zastidi", zapitao se Prkačin.


 


Domovinski pokret footer