Škoro za Hercegovina.info: Kad sve ovo prođe, bit će još veći izazov zadržati ljude

Škoro za Hercegovina.info: Kad sve ovo prođe, bit će još veći izazov zadržati ljude

31.03.2020.

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro u intervjuu glavnoj urednici portala Hercegovina.info Kristini Perić odgovara na pitanja o raspoloženju birača u BiH, mogućnosti širenja Domovinskog pokreta van granica Hrvatske, demografskim trendovima i novonastalim okolnostima uslijed koronavirusa.

- U prvom izbornom krugu za predsjednika RH dobili ste 14.351 glas, odnosno 35,18 posto glasova, dok je predsjednik RH dobio nepunih 6 posto glasova. Niste ulagali puno u kampanju u Hercegovini, osim što ste održali niz koncerata. Što govore te brojke?

Brojke govore slično kao i kad je u pitanju rezultat u Republici Hrvatskoj. Hrvatski narod osjeća se izdano, ostavljeno, zanemareno, a u BiH još i više. Svima postaje jasno da HDZ zbog svoje dugogodišnje pogrešno vođene politike gubi potporu čak i u područjima u kojima su donedavno imali potpuni monopol. Osim toga, moja snažna povezanost s Hrvatima u BiH traje već 30 godina, jako se dobro poznajemo, a mnogi me prate i putem društvenih mreža.

- Kakvi su vam planovi u BiH. Hoće li se Domovinski pokret širiti na našu zemlju?

Još je rano za organizaciju na terenu jer nisu još stvorene formalno-pravne pretpostavke za takvo što. Uvjeren sam da će nam se pridružiti naši ljudi diljem svijeta, no pustimo da stvari idu svojim tijekom, položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini sigurno će biti važna tema djelovanja Domovinskog pokreta.

- Treba li Miroslavu Škori politički angažman, odnosno zbog čega ste se odlučili otići u političke vode. Koji je vaš motiv?

Pitanje koje sam si sam više puta postavio, jer, netko drugi bi u mojoj poziciji zacijelo bježao od politike glavom bez obzira. Kad se u životu realiziraš, ostvariš neke sebi bitne zacrtane poslovne i privatne ciljeve, pomisliš: pa zašto sa svime onim što sam u životu radio i naučio ne bih pomogao društvu i stvorio uvjete za bolji život našim mladima? Osjećam se dužnim ponuditi rješenja koja su pomogla meni, pa mi dopustite da mislim kako bi mogla biti dobra i za naš narod. Svi vidimo da ovima što su desetljećima na vlasti ne ide i bez obzira koliko jadni pokušavali nikako da njima i nama krene.

- Nametalo se pitanje gdje ste bili u ratu tijekom predsjedničke kampanje. Koliko se aktualnih političara u BiH i Hrvatskoj borilo u ratu, il' sudjelovalo na bilo koji način?

Nametalo se tijekom kampanje svakakvih pitanja, većinom onih koje nemaju nikakve veze s budućnošću i koja su široj javnosti totalno nebitna. Mi u Domovinskom pokretu nismo tu da bismo gledali u tuđe zdravstvene kartone, radne i vojne knjižice. Mi smo tu da pomognemo narodu oteti se iz ralja prošlosti i ispravimo greške vlastodržaca.

- Najnoviji crkveni podatci kažu da je BiH lani napustilo 12 tisuća katolika. Kakva je situacija sa iseljavanjem u Hrvatskoj?

Egzodus iz Hrvatske traje godinama, i o tome sam napisao pjesmu "Zašto lažu nam u lice" prije puno godina. U to vrijeme su mi rekli da bulaznim i, kao i puno puta prije i poslije, napisali puno ružnog o meni. Navikao sam na to. I nedavno sam prvi upozorio na devastirajuće posljedice koronavirusa na privatni sektor, te da se državni i javni moraju odmah solidarizirati s njim. Najprije je uslijedilo pljuvanje i optužbe za populizam, a onda su to svi uvrstili u svoje programe. Mogu samo, što se iseljavanja tiče, dodati kako je situacija s koronavirusom zaustavila sve migracije pa tako i daljnje napuštanje naše domovine. Kad sve ovo prođe, bit će još veći izazov zadržati ljude u Hrvatskoj - i one koji su planirali otići i one koji će, uslijed krize, tek odlučiti sreću potražiti drugdje.

Cijeli intervju pronađite na portalu Hercegovina.info .Domovinski pokret footer