Škoro za Večernji: I dalje mislim da je Plenković loše rješenje za RH

Škoro za Večernji: I dalje mislim da je Plenković loše rješenje za RH

10.07.2020.

Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta, u razgovoru za Večernji list osvrnuo se na rezultate izbora i na druge političke aktualnosti.

Je li vaših 16 mandata, zapravo najveći gubitak izbora? Veliki broj saborskih mjesta, ali ipak bez vlasti.

Da, za razliku od koalicije Možemo koja sa svojih sedam mandata može napraviti što želi, za razliku od Mosta koji sa osam mandata može vladati državom i Restarta koji sa 41 mandatom isto može svašta, evo mi sa svojih 16 ne možemo ništa.

Uvjetovali ste postizbornu koaliciju s HDZ-om činjenicom da Andrej Plenković ne bude premijer.

Jasno smo definirali svoje uvjete kao što ih je i Plenković definirao. Rekao je da će pregovarati s onim opcijama koje su srodne HDZ-u i njegovoj ideologiji. I dogovorio se sa SDSS-om, Reformistima, HNS-om, s manjincima. Dakle, svaka ptica svome jatu leti.

Jeste li se čuli s Plenkovićem, je li vas zvao?

Ne, nije me zvao jer je znao da je uvjet da razgovaramo s HDZ-om da on ne bude premijer. I dalje mislim da je on loše rješenje za Hrvatsku i to će se pokazati. U gospodarskom smislu čak vrlo brzo.

Kao treća opcija u parlamentu imate pravo na jednog potpredsjednika Sabora, hoćete li to biti vi?

Nema trčanja za foteljama i nema trgovine. Svašta se govorilo posljednjih mjeseci, međutim ništa od toga se ne događa. Stojimo i dalje na svim stanovištima koja smo i najavili. Ne bih se čudio da nastave gaziti moj lik i djelo i Domovinski pokret pa naprave to tako da mi ne damo potpredsjednika Sabora, a na što imamo legitimno pravo. U nekim glavama još nije završila predizborna kampanja i dalje se bave podmetanjima.

Umjesto Ruže Tomašić do sljedeće će godine u Saboru biti Marko Milanović Litre, čovjek sa 19 preferencijalnih glasova. Je li vam žao sad zbog dogovora s partnerima da oni raspolažu tim mandatom?

Nije mi žao, nam razloga za to. Od početka sam se vodio time da trebamo razgovarati s onima koji su mi dali potporu u predsjedničkoj kampanji. Suverenisti odnosno Hrvatska konzervativna stranka su definitivno bili jedni od tih. Postojala je želja da se okupi što šira fronta na desno centrističkom spektru. Mislim da smo u tome uspjeli, žalim jedino zbog toga što nismo dogovorili suradnju s Mostom. Na kraju smo mogli imati daleko više mandata, mnogo je bilo rubnih i mnogo smo izgubili i mi i oni. Izborni zakon je loš, 200 tisuća glasova je otišlo u vjetar, znači 15 do 20 mandata.

Nije
mi žao, Hrvatska konzervativna stranka odlučit će kako će i što će, taj naš predizborni koalicijski sporazum njima je ipak omogućio da jesu parlamentarna stranka i da imaju svoj klub ako to žele, tako da je to njihova odluka. Ali i dalje smatram da je trebalo i treba ići prema strukturalnim reformama. Dugoročno, 54 posto građana Hrvatske nezainteresirano je za politiku, a samo 17 posto dalo je podršku HDZ-u. Mislim daje to žalosno.

Je li vašem izbornom rezultatu naštetila i činjenica da su partneri u kampanji izrazili svoje ministarske želje? MUP, kultura?

To sam pročitao u novinama, kao i svi drugi. Nisu to preda mnom tako artikulirali pa ne bih ni komentirao je li naštetilo. Što se tiče mene osobno i Domovinskog pokreta, niti smo o toj temi razgovarali niti smo šiljili ražanj dok je zec u šumi. Ono što resi Domovinski pokret, prije svega, razmišljanje je koje smo pokupili u realnom sektoru iz kojeg nas većina dolazi i u tom sektoru nema ražnja bez zeca. Ali opet kažem, imali smo koalicijski sporazum, ispoštovali smo ga, mislim da smo napravili veliki rezultat. Ono što je bitno reći jest to da Domovinski pokret nije zvijezda repatica, nije jednokratna pojava, neće biti niti je bio trgovačka stranka i ovo je nama jako dobar vjetar u jedra za ono što slijedi, a to je ustrojavanje stranke tamo gdje se dobivaju izbori, gdje ih je dobio, u krajnjoj liniji, i HDZ ovaj put, a to je teren. Sad su nam ga onemogućili, jednim dijelom zbog koronavirusa, drugim dijelom što su požurili izbore. Dobro su procijenili, čestitam im, odradili su to momački, međutim, je li to dobro rješenje, pokazat će budućnost. Ja sam sklon povjerovati da se nećemo baš maknuti s mrtve točke.

Pripremat ćete se za lokalne izbore, hoćete li možda biti kandidat za gradonačelnika Zagreba?

Prerano mi je to za reći, moramo prije svega napraviti županijske organizacije pa to spustiti na gradske, općinske razine. Moramo odraditi jako puno posla, nećemo sad šiljiti još jedan ražanj.

Hoćete li na lokalne izbore s istim partnerima kao i na parlamentarne?

Prioritet djelovanja Domovinskog pokreta u kontekstu lokalnih izbora je izgradnja i jačanje naše vlastite stranačke infrastrukture.

Kažete da je Domovinski pokret centristički desno, ljevica ga naziva "crnom desnicom", gdje je stranka u političkom spektru?

Od osnutka Domovinskog pokreta govorim da smo protiv svakog ekstremizma - i lijevog i desnog. Tako će i ostati. Naš je politički spektar od desna prema centru.

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku:Domovinski pokret footer