Vukovac: Kako je propalo hrvatsko selo?

Vukovac: Kako je propalo hrvatsko selo?

01.10.2020.

Ružica Vukovac u ime Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru govorila je o propadanju hrvatskih sela.

Vukovac je poručila kako je nazadovanje, pustošenje i propast sela vrlo lako rezimirati, a još je i lakše ukoliko ste i sami svjedok procesa zadnjih dvadesetak godina.

"Početak propasti sela i neovisne nam Hrvatske započinje procesom privatizacije. Svi gledamo. Nitko ne reagira. Kombinati, PIK-ovi, postaju lakim plijenom za one koji su do tada nadničarili i za one koji su do tada bili direktori, jednako. Bitna je samo članska iskaznica. Crvena pa plava. Provode se fiktivne javne dražbe na kojima se kombajni vrijedni stotinama tisuća kuna prodaju za jednu kunu. Traktori, prikolice, plugovi, sve jednako vrijedi. Jednu kunu. Ali ne za svakoga. O dražbama slušamo samo kad padne mrak, od ponekog mještanina koji se ne usudi glasno govoriti. I svi vidimo u čija dvorišta strojevi bivaju parkirani, ali nitko ne reagira. Pomišljamo, valjda institucije rade svoj posao" kazala je Vukovac.

Što će raditi novopečeni poljoprivrednici s privatiziranim strojevima?

Prema Vukovac nakon vrlo uspješno provedene privatizacije strojeva slijedi nova privatizacija u kojoj županije darežljivo sklapaju ugovore o najmu zemlje koja je u vlasništvu Republike Hrvatske, ali ne za svakoga.

" Zna se tko može dobiti okrupnjene parcele, areale obradivih površina preostale nakon uspješne privatizacije, za svega stotinjak kuna zakupnine na godinu, u prosjeku. Ugovore potpisuju župani. Vrlo važne figure koje ne razgovaraju s običnim seljacima. Samo s onim podobnima. Prolazi prvih deset godina zakupa državne zemlje. Bez natječaja ugovori o zakupu se za iste novce produljuju na još deset godina", poručila je zastupnica Domovinskog pokreta.

Komentirala je i kako u vrijeme pregovora s Europskom unijom župani više ne smiju na temelju diskrecijske ocjene dodjeljivati zemljište nego se definira procedura koja nalaže raspisivanje natječaja. No, ipak se postupak dodjele spušta na lokalnu samoupravu.

"Bal vampira se nastavlja. Pojedini vijećnici općinskih vijeća predvođeni načelnicima sami sebi, svojim suprugama i kumovima ponovno dodjeljuju zemljište na korištenje. Tu skoro da ni nema stočara jer stočari se ne stižu baviti politikom. Dogovaraju se, prilažu evidentno lažne podatke o broju nepostojeće stoke na gospodarstvu i slično. Iako pršte prijave prema DORH-u, pišu se pisma Ministarstvu poljoprivrede, ukazuje se na nepravilnosti u provedbi natječaja, javne televizije snimaju ojađene seljake koji bivaju prevareni po treći puta, nitko ne reagira", istaknula je Vukovac.

Podjela zemljišta po stranačkoj liniji

Vukovac se zapitala što preostaje seljacima, budući su Općinski sudovi zauzeli stav da takve predmete ne uzimaju na rješavanje, a zahtjevi za revizijom dodijeljenog zemljišta su osporeni. Dodala je i kako su pojedinci ukazivali Ministarstvu, a potom i Državnom odvjetništvu dokazne materijale o lažnim podacima na temelju kojih su zakupoprimci ostvarivali prednost, no bezuspješno.

"I korisnicima Operativnih programa za razvoj stočarstva presudili su lokalni šerifi podjelom zemljišta najčešće po stranačkoj liniji. Oduzeli su im čak i ono zemljište koje su imali u sklopu gospodarskog programa kojim su im odobravani krediti kod HBOR-a. Apsurdnu situaciju gdje vas je država dugogodišnjim ugovorima obvezala na proizvodnju jeftine sirovine za stranu korporaciju, uz ugovorene penale ukoliko dođe do smanjena proizvodnje, opteretila vas ogromnim iznosom kreditnih zaduženja i paralelno vam oduzela zemljište na kojemu ste trebali proizvoditi hranu za stoku, imamo samo i jedino na hrvatskom selu. Sve to mnogim stočarima je previše. Odustaju i odlaze trbuhom za kruhom iz Slavonije" mišljenja je Vukovac.

Kako završava zemljište za koje su se tako zdušno borili stranački pojedinci?

"Dobar dio daju trećim osobama na obradu, iako je Ugovorima o zakupu zemljišta jasno definirano kako se zemljište ne smije dati trećoj osobi na korištenje. Hrvatsko selo pod hitno treba reviziju svih sklopljenih ugovora o državnom poljoprivrednom zemljištu kao i svih gospodarskih programa na temelju kojih je državno zemljište dodjeljivano u zakup" istaknula je Vukovac.

Vukovac je poručila kako su mnogi pošteni poljoprivrednici apelirali na nužnost revizije korištenja poljoprivrednog zemljišta, na sveprisutni, zakonom zabranjen podzakup državnog zemljišta kao i na česte slučajeve neplaćanja zakupa za državno zemljište, no bezuspješno.

"Naravno da nam se nameće pitanje - imamo li u Hrvatskoj pravnu državu? Da je imamo, naše selo danas ne bi patilo od visoke nelikvidnosti, tržišne nestabilnosti, visoke zaduženosti i egzodusa stanovništva, a sve zbog zastrašujuće loše zemljišne politike", zaključila je Vukovac.

 


Domovinski pokret footer