Vukovac: Prava i slobode građana su ugrožena

Vukovac: Prava i slobode građana su ugrožena

15.09.2020.

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Ružica Vukovac danas je gostovala na N1 televiziji komentirajući aktualne teme.

 Voditelj je upitao Vukovac slaže li se sa bivšim ministrom Bošnjakovićem koji je izjavio da je ovom odlukom Ustavnog suda stavljena točka na pitanje ustavnosti Stožera.

 Nismo iznenađeni odlukom Ustavnog suda

 Apsolutno ne, rezolutno je odgovorila Vukovac, dodavši kako nisu iznenađeni odlukom Ustavnog suda, ali da su iznenađeni količinom arogancije kojom se ta odluka pokušava protumačiti u javnosti.

 "Mi u Domovinskom pokretu nismo iznenađeni rezultatima postupka, jer zapravo postupak nije niti proveden. Ustavni sud je donio odluku da neće odlučivati o ustavnosti odluka stožera. Smatramo da je to izuzetno loše te da otvara put ka mnogobrojnim ustavnim tužbama pojedinaca, fizičkih osoba, odnosno građana koji će morati zatražiti zaštitu svojih prava. Činjenica je da su prava i slobode građana itekako ugrožena i ovo nikako nije dobro za Hrvatsku", ukazala je Vukovac. 

Domovinski pokret je na dispoziciji građanima za njihove probleme

Na pitanje hoće li Domovinski pokret nastaviti inzistirati na propitkivanju odluka stožera i hoće li nuditi pomoć građanima koji misle tražiti neki vid odštete od države, odgovorila je kako su na dispoziciji građanima koji se često javljaju sa različitim pitanjima. Dodaje kako je nezadovoljstvo građana trenutnom situacijom u Hrvatskoj jedan od motiva bavljenja politikom velike većine u Domovinskom pokretu.

"Mi smo sada u kontaktu sa velikim brojem ljudi. Ja konkretno sam u kontaktu sa određenim poljoprivrednicima koji su dobili odluke o samoizolaciji koje su oni, zbog svojih obveza na gospodarstvima morali prekršiti pa su na kraju bili kažnjavani i to sve u periodu prije nego je izmijenjen Zakon o civilnoj zaštiti, odnosno Zakon o sprečavanju zaraze stanovništva", rekla je te dodala kako u tom periodu nije bilo zakonskih akata na temelju kojih je sam stožer mogao uopće postupati.

Podsjetila je na primjere poljoprivrednika koji su bili primorani štititi svoje usjeve kako bi išta spasili, međutim stožer je reagirao, kako kaže, vrlo nezgodno te su kažnjavali poljoprivrednike kaznama koje su iznosile od 8.000 – 15.000 kuna.

"Kako onda ne stati u zaštitu takvih ljudi, takvih građana, koji su jednostavno izgubljeni u nizu odluka, a vide s druge strane, svo licemjerje i svu dvoličnost samog tog stožera i njihovih članova na koje se, očito, takve odluke ne odnose" zapitala se zastupnica Domovinskog pokreta te podsjetila na primjere takvih odluka stožera.

"Gospodin Beroš je sam dozvolio da u javnost izađu njegove fotografije gdje je u vrlo bliskom kontaktu sa nekim ljudima. Neću spominjati rukovanje nego ću baš spomenuti zagrljaje, poljupce i slično. Sjetimo se proslave izbornih rezultata od strane samog HDZ-a gdje se zapravo uopće nisu poštivale epidemiološke mjere. Spomenuti ću i primjer našeg kolege zastupnika koji je bio u izolaciji, pa je zbog potrebnih ruku dobio pravo doći u Sabor", rekla je Vukovac, na što je voditelj  ustvrdio kako se tu radi o g. Hrebaku.

Voditelj je konstatirao kako je gošća kritična prema onima koji ne poštuju odluke stožera, dok u svojim redovima imaju zastupnicu Vidović-Krišto koja, kako kaže, ima problem s nošenjem maske.

"Nema! Krivo to tumačimo. Kolegica Krišto je legalist, kao i ja. Mi smo u Klubu više puta razgovarali, ona je apsolutno rekla da će staviti masku, ako za to prije toga bude bila donešena nekakva odluka. Mi smo krenuli sa radom u Saboru, a odluke o tome nije bilo", izjavila je Vukovac te poručila da ako dobiju odluku predsjedništva Sabora da će je poštivati.

Hrvatska ima zakone koji se na žalost ne poštuju

Voditelj je upitao Vukovac da se očituje o Zakonu u najmu stanova budući je Ustavni sud zaključio da se išlo na ruku stanodavcima.

"Za mene je poštivanje primjene Zakona o procjeni učinaka propisa rješenje za sve ovakve čudnovate, dvojbene i nakaradne zakone koji se donose u Saboru Republike hrvatske", naglasila je Vukovac.

Hrvatskom saboru je oduzeta uloga zakonodavnog  tijela

"Meni je važno da vratimo ulogu Hrvatskom saboru koja mu je zajamčena propisima. Slušala sam premijera koji tvrdi da se ne petlja u rad Sabora. To nije točno! U ovom momentu vladajući imaju 76 ruku što je minimum koliko im treba da se bilo koji propis izglasa. Na žalost, propise i zakone u RH donosi Vlada RH i tek ih onda prosljeđuje u proceduru u Hrvatski sabor",  istaknula je Vukovac te podsjetila na Zakon o poljoprivrednom zemljištu donesen 2018. godine.

"Da je napravljena procjena uz taj zakon bi trebala ići procjena učinaka propisa odnosno, sukladno tome i iskaz o procjeni koji je temeljem poslovnika Sabora RH, sastavni dio prijedloga zakona koji dolazi nama, saborskim zastupnicima u ruke, do toga nije došlo" ustvrdila je Vukovac. Komentirala je kako se obećalo da će tu naknadnu procjenu napraviti ministarstvo i dostaviti je, međutim prošle su dvije godine i ništa nije napravljeno.

"Sabor je izgubio svoju ulogu, Sabor je postao određena 'parlaonica', a odluke se donose na Vladi RH" oštro je komentirala Vukovac.

Slavonija je desetkovana

"Ja vam dolazim iz Slavonije, meni se ne sviđa odnos politike prema Slavoniji i to ne danas nego zadnjih desetak, petnaestak godina. Izgubili smo desetke tisuća stanovnika u ruralnome području", rekla je te dodala kako prati dugo situaciju i vidi da stvari ne idu ka boljem.

Projekt Slavonije, Baranje i Srijema ne postoji

Tim projektom, Vlada je objedinila sve one projekte koje inače rade načelnici odnosno gradonačelnici i nazvala ga projektom Slavonija, Baranja i Srijem. Taj jedan zajednički nazivnik nema posebnu ulogu zbog koje bi Slavonija profitirala, tvrdi Vukovac.

Zaključno, Vukovac je poručila kako će podržati konstruktivne prijedloge koji mogu doprinijeti promjeni na terenu.

"Osobno smatram da je Sabor izgubio svoju ulogu. Zašto to smatram? Ono što meni ključno nedostaje to je uključivanje građana u proces donošenja zakona. Sabor je ne samo zakonodavno nego i predstavničko tijelo i ako se vratimo na tu njegovu ulogu, onda moramo dozvoliti našim građanima, poljoprivrednicima, poduzetnicima, gospodarstvenicima da se i oni uključe u te procese. Sve izmjene koje budu išle u tom smjeru ćemo podržati" jasna je bila zastupnica Domovinskog pokreta.

 Domovinski pokret footer