Vukovac: U Saboru imamo krnju proceduru donošenja zakona

Vukovac: U Saboru imamo krnju proceduru donošenja zakona

03.09.2020.

Ružica Vukovac, zastupnica Domovinskog pokreta u ime Kluba komentirala je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici ističući kako se isti Zakon o osobnoj iskaznici mijenjao u travnju ove iste godine radi aktualne pandemije. Zapitala se zbog čega se nije pristupilo objedinjenoj jednoj izmjeni nego se provode dvije izmjene u istoj  godini.

 "Ako premijer poziva na štednju u državnoj upravi zar ne smatrate da je trošak dva puta u istoj godine mijenjati isti zakon? Službenici koji na tome rade u Ministarstvu dva puta prolaze isti zakon, troše sate i sate pripremajući izmjenu zatim tražeći mišljena drugih Ministarstava – unutar procesa međuresorne koordinacije, troše stotine papira, tinte, printere", poručila je zastupnica Domovinskog pokreta.

Zašto Hrvatska žuri sa izmjenama?

"Uredba radi koje se pristupa ovim izmjenama, primjenjuje se od 2. kolovoza 2021. godine dakle tek za  jednu godinu. Zašto Hrvatska žuri? Zašto se u vrijeme gospodarske krize u RH kada se treba štedjeti svaka kuna,  pristupa bacanju u trošak države koja će te iskaznice raditi i građana koji će te iskaznice platiti“, upitala je Vukovac.

Podsjetila je i kako je stožer ograničio socijalni kontakt zbog pandemije, no novi zakon bi potjerao ljude iz njihovih kuća u urede Ministarstva unutarnjih poslova, u nemale redove,  kako bi mijenjali svoje osobne iskaznice. Vukovac smatra kako bi trebali pričekati s donošenjem ovog Prijedloga zakona kako ne bi opteretili građane novim obvezama.

U prijedlogu izmjena zakona navedeno je da će iskaznice vrijediti pet godina

"Zbog čega se jedna država s tako slabom ekonomijom kao što je Hrvatska, zemlja koja bilježi tako veliki pad bruto domaćeg proizvoda, baca u dodatni trošak svakih pet godina kad sama Uredba daje mogućnost – i to  člankom 4. koji definira rok  važenja osobnih iskaznica i kaže da je najkraći  rok važenja osobnih iskaznica  pet godina, a najdulji deset godina", komentirala je Vukovac ističući kako bismo smanjili trošak građanima koristeći maksimalni zakonski rok.

Vukovac je upitala predlagatelja zakona koliki je konkretan trošak građanima ako dva puta u 10 godina budu mijenjali osobnu iskaznicu, postoji li negdje izračunat trošak izrađivača takvih osobnih iskaznica, postoji li opremljenost strojevima za izradu takvih osobnih iskaznica ako ne koliki je trošak nabave tih strojeva?

U Saboru imamo krnju proceduru donošenja zakona

"Na temelju spomenutih rezultata predlagatelj je trebao pristupiti izradi Iskaza o procjeni učinaka propisa koji je temeljem članka 14. Trebao biti sastavni dio prijedloga ovog Zakona i kao takav je trebao biti dostavljen nama saborskim zastupnicima uz sam prijedlog Zakona na uvid. Inače u Saboru imamo krnju proceduru donošenja zakona, nezakonitu, moguće i neustavnu", zaključila je Vukovac. 
Domovinski pokret footer