Vukovac i Vučemilović: Zakon o sjemenu pogoduje određenim tvrtkama

Vukovac i Vučemilović: Zakon o sjemenu pogoduje određenim tvrtkama

29.01.2021.

Zastupnice Domovinskog pokreta Ružica Vukovac i Vesna Vučemilović u Hrvatskom saboru na tiskovnoj konferenciji komentirale su Zakon o sjemenu, sadnom bilju i materijalu u poljoprivredi.

Vukovac navodi kako je taj zakon već prošao Vladu RH te je usvojen od strane Vlade na sjednici prije Božića, međutim postoje neke sporne odredbe na koje treba ukazati.

"Sporne odredbe se tiču čl. 16 koji govori o tome da se zabranjuje našim poljoprivrednicima uzgoj sjemena za vlastite gospodarske potrebe pa i za potrebe ishrane stoke na svom gospodarstvu", poručila je Vukovac.

Spomenula je istraživanje Eurostata koje govori kako više od 30 posto stanovništva koje živi na ruralnom prostoru živi na rubu siromaštva i isključene socijalne aktivnosti.

"To je jako važan podatak jer upravo je ta kategorija stanovništva ona koja koristi sjeme za vlastite  potrebe i tako uspijeva opstati u ovako nezgodnoj situaciji koju su politika, sve one mjere i zakoni koje donosi Ministarstvo poljoprivrede prouzročili", smatra Vukovac.

Vukovac ističe kako su te odredbe suprotne Europskim direktivama i praksama te je prilično nezgodno što ministarstvo gura taj zakon u ovom trenutku kada svi znamo kakva je situacija na hrvatskom selu.

"Ovim odredbama krše se odredbe i deklaracije o pravima poljoprivrednika, odnosno osoba koje žive u ruralnom prostoru, koje proizvode u tom ruralnom prostoru i od te proizvodnje zapravo uspijevaju opstati. To je nešto što je nedopustivo i mi smo dužni ukazati ministarstvu i svekolikoj javnosti kako takav zakon nije dobar. Smatramo da pogoduje određenim tvrtkama, onima koji imaju pravo na oplemenjivanje bilja i sjemenja i to nikako nije dobra poruka", istaknula je Vukovac.

Na novinarsko pitanje o  kojim se tvrtkama radi, Vukovac je poručila kako ima pedesetak takvih tvrtki u registru te se bave oplemenjivanjem i plasiranjem sjemena koje je prošlo određene procedure. Tvrdi kako to nigdje u Europi ne postoji i nitko to ne radi jer se  zapravo tako uništava bioraznolikost na kojoj se tisućama godina radilo i to je jedan od uvjeta opstanka čovječanstva.

"Budimo realni, dolazimo u situaciju kada nismo sigurni kako će se situacija odvijati vezano uz same epidemiološke mjere i pandemiju. Već sada RH ovisi o uvozu sjemena iz zemalja članica EU i mi dodatno radimo udar na svoje proizvođače koji to sjeme godinama koriste za vlastite potrebe, a sada Ministarstvo dolazi i kaže: 'Više ne možete'. To je nedopustivo!", naglasila je Vukovac. 


Vučemilović: Pravo je čudo da se u Hrvatskoj uopće itko želi baviti poduzetništvom

Vučemilović se osvrnula na nacionalnu razvojnu strategiju i Europske politike tvrdeći kako se nacionalna razvojna strategija naslanja na Europske politike koje promoviraju samodostatnost, autohtone sorte, bioraznolikost, zelene politike, a ovaj zakon je u potpunoj koliziji sa svim što je tamo navedeno.

"Predugo su naši seljaci, naši poduzetnici izloženi stalno nekim 'šok terapijama'. Umjesto da se šok terapija primjeni na institucije poput Hrvatske gospodarske komore koja, još uvijek, posluje na način kao što je to bio u socijalizmu, šok terapija se konstantno primjenjuje na naše poduzetnike i na naše seljake", smatra Vučemilović. 

Vučemilović je istaknula kako se ne mogu donositi mjere kojima se zabranjuje rad, a da pritom ne znamo kakve  su kompenzacijske mjere.

"Naši poduzetnici, uz sve neizvjesnosti kojima su izloženi u tržišnom gospodarstvu, su ujedno izloženi i neizvjesnosti vezano uz kriterije kojima se određene mjere zabrane donose. Očekivali smo popuštanje jučer, popuštanja i dalje nema. Ovaj zakon samo je jedan dio kontinuiteta loših politika kojima su oni izloženi. Pravo je čudo da se u Hrvatskoj uopće itko želi baviti poduzetništvom", objasnila je Vučemilović.


Mlinarić:  Zašto se stigmatizira hrvatske branitelje, a krajinski vojnici i abolirani četnici imaju povlašteni tretman?

Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić u Hrvatskom saboru na tiskovnoj konferenciji osvrnuo se na teroristički čin koji se dogodio u Pakracu gdje je na radnike HEP-a bačena bomba.

"Počinitelj nema isti tretman kao mladić od 20 godina s Markovog trga koji je počinio samoubojstvo. Zar nismo svi isti u ovoj državi? Zašto se pripadnici četničkih formacija i oni koji su se borili protiv Republike Hrvatske imaju bolji tretman nego hrvatski branitelji? Nisu isti kriteriji. Hrvatske branitelje se stigmatizira, a krajinski vojnici i abolirani četnici imaju povlašteni tretman. Pitam se jeli to zbog koalicije HDZ-a i SDSS-a?", zapitao se Mlinarić.


Video pronađite na poveznici. 


Domovinski pokret footer