Vukovac o slobodi govora u Saboru: Statistika govori o velikom ograničenju oporbe

Vukovac o slobodi govora u Saboru: Statistika govori o velikom ograničenju oporbe

06.11.2020.

U ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta o izmjenama Poslovnika Hrvatskog sabora govorila je Ružica Vukovac. 

"Polazeći od toga da su vladavina prava i demokratski višestranački sustav dvije od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava, svako ograničenje u izvršavanju prava i dužnosti zastupnika koja im po Ustavu pripadaju, mora imati objektivno i razumno opravdanje", poručila je na početku svog izlaganja Vukovac. 

Dodaje i kako u trenutnim okolnostima u kojima posluje ovaj saziv Sabora Republike Hrvatske, takvog opravdanja,  Ustavni sud nije našao, a u Klubu zastupnika Domovinskog pokreta primjećuju kako se često zaboravljaju odredbe najvišeg akta naše zemlje.

"Stoga ću ponoviti nekoliko odredbi Ustava Republike Hrvatske: „U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem. Hrvatski sabor je predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj. Zastupnici u Hrvatskom saboru nemaju obvezujući mandat“, citirala je te nastavila kako se sustav predstavničke vladavine ustavnopravno izražava kroz predstavnički mandat, a pravna priroda predstavničkog mandata, tvrdi Vukovac, izvodi se iz teorije o nedjeljivom narodnom suverenitetu.

"Predstavnički mandat znači takav odnos između birača i njihovih zastupnika prema kojem su zastupnici u svom djelovanju neovisni o stavovima birača koji su ih izabrali, pa ih stoga birači ne mogu ni opozvati", ističe Vukovac.

Narušeno je načelo diobe vlasti čime se omogućuje koncentracija političke moći unutar izvršne grane vlasti

Vukovac je u ovom Visokom domu nekoliko puta govorila o netransparentnom načinu donošenja zakona, dakle navedenim dopunama Poslovnika, a posebno u dijelu koji onemogućuje repliciranje svih zastupnika predlagatelju zakona, o ograničenju dužine trajanja iznošenja stajališta i o onemogućavanju sudjelovanja stručne i opće javnosti u radu radnih tijela Sabora – održavanja tematskih sjednica, čime se, prema Vukovac, ograničava Hrvatskom saboru da obavlja veći broj svojih funkcija koje su mu povjerene Ustavom, a posebice mogućnost parlamentarne kontrole izvršne vlasti čime je narušeno načelo diobe vlasti, te se omogućuje koncentracija političke moći unutar izvršne grane vlasti.

"Nedvojbeno je kako pojava zarazne bolesti zahtijeva mjere prilagodbe, no ipak je ostao gorak okus u ustima nama, predstavnicima oporbe. I dalje ostaje upitno, je li nužno ograničiti govor zastupnika ispred kluba zastupnika s uobičajenih 15 minuta na 10, ili govor u pojedinačnoj raspravi s 10 minuta na pet. Razumnog obrazloženja nema. I dalje u tom ograničenju vidimo ograničenje slobode govora. Vjerujem kako ću s pravom reći da se i dalje radi o ograničavanju zadnje linije obrane nama oporbi", objasnila je zastupnica Domovinskog pokreta.

Statistički pokazatelji govore o velikom broju ograničenja

"Statistički pokazatelji govore o velikom broju ograničenja koje ionako podnosimo. Od vrlo malog skoro neznatnog prihvaćanja amandmana oporbe, preko prilično česte prakse donošenja zakona po skraćenoj  proceduri u kojoj izostaje kvalitetna rasprava u dva čitanja", primijetila je Vukovac.

Vukovac se osvrnula na bazu podataka INFODOK - informacijsko-dokumentacijska služba, koja nema mogućnost praćenja, ali ni automatske izrade statistike po kriteriju pozicija/opozicija, ponajviše zato što je pravi status zastupnika prilično teško pratiti, tvrdi te dodaje:

"I stranke i zastupnici ulaze i izlaze iz vladajuće koalicije i mijenjaju svoj pozicijski ili opozicijski status, mijenjaju stranke ili zastupnici izlaze iz njih i postaju nezavisni, pa tako od pozicijskog postaju opozicijski i obrnuto, ili nominalno nisu članovi vladajuće koalicije ali podržavaju Vladu. Kombinacije su različite. Vrijedne i odgovorne službenice su se doista potrudile, a ja im se ovim putem i zahvaljujem na  odrađenom poslu i uloženom trudu, jer su  ručno izradile bazu podataka iz koje je vidljivo koliko je rad oporbe uvažen u protekla dva saziva Sabora Republike Hrvatske", istaknula je Vukovac.

Vukovac je iznijela i analizu podataka gdje je izvijestila kako su opozicijski amandmani u 9. sazivu bili prihvaćeni 54 puta, u 10. sazivu samo 29 puta. Što se tiče opozicijskih zastupničkih pitanja u pisanom obliku u 9. sazivu postavljeno je 2.212 pitanja – neodgovoreno je na 394, u 10. sazivu postavljeno je 97 pitanja, neodgovoreno je na njih 58, a što se tiče prijedloga zakona, u 9. sazivu upućeno je u proceduru 200 prijedloga, neraspravljeno 111 dok je u 10. sazivu upućeno u proceduru 19 prijedloga i svih 19 ostalo je neraspravljeno; Vukovac je napomenula kako za ovo nitko neće snositi sankcije.

Razina transparentnosti i otvorenosti tijela koja obnašaju javnu vlast nije dovoljna niti zadovoljavajuća

"Usprkos većem intenzitetu objavljivanja informacija na internetu, ostaje značajan prostor u jačanju transparentnosti i otvorenosti tijela javne vlasti kao temeljnih principa, uključujući pravo na raspravu u samom hrvatskom Saboru. Ukupna razina transparentnosti i otvorenosti tijela koja obnašaju javnu vlast nije dovoljna niti zadovoljavajuća, te se primjećuju mnoge nepravilnosti. Pripišimo tome  i ovaj pokušaj ograničenja prava na slobodu govora zastupnicima", objasnila je.

Vukovac uz sve navedeno smatram važnim napomenuti i kako je ova Vlada prešutno prihvatila praksu svojih ministara kojom najveći dio zakonskih prijedloga prilikom stavljanja na e-savjetovanje ograničavaju na minimalni broj dana propisan Zakonom ili najčešće i kraće od toga što nedvojbeno ide u smjeru ograničavanja duha parlamentarizma i same demokratičnosti.

"Vladajući su se zaigrali u nametanju ograničenja svih vrsta pa su zaboravili da virus covida zasigurno ne vreba i na internetu i da ostavljanjem e-savjetovanja otvorenim duži period mogu dobiti više komentara od onih na koje će se zakoni sutra  odnositi", zaključila je.Domovinski pokret footer