Vukovac u Strasbourgu o budućnosti Europe

Vukovac u Strasbourgu o budućnosti Europe

20.06.2021.

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta i potpredsjednica saborskoga Odbora za poljoprivredu Ružica Vukovac sudjelovala je ovoga vikenda na konstituirajućoj Plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe, s više od 400 predstavnika Europskog parlamenta, Vijeća EU-a, Europske komisije, nacionalnih parlamenata država članica, savjetodavnih tijela EU-a, socijalnih partnera i civilnog društva te europskih građana.

Hrvatski sabor su uz Vukovac predstavljali i predsjednici Odbora za vanjsku politiku, Odbora za europske poslove i Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a Gari Cappelli, Domagoj Hajduković i Marko Pavić.

Uoči Plenarne skupštine Konferencije  18. lipnja je održan pripremni sastanak komponente nacionalnih parlamentaraca na kojoj je sudjelovalo i hrvatsko izaslanstvo. Na pripremnom sastanku raspravljalo se o uključenosti predstavnika nacionalnih parlamenata u tematskim radnim skupinama Plenarne skupštine Konferencije,  o modalitetima budućeg rada kao i o očekivanjima zastupnika od Konferencije o budućnosti Europe.

Sudionicima koji su Plenarnu skupštinu Konferencije o budućnosti Europe pratili uživo u zgradi Europskog parlamenta u Strasbourgu, kao i onima koji su sudjelovali putem video platforme,  uvodno se obratilo troje supredsjedatelja Izvršnog odbora Konferencije: zastupnik Europskog parlamenta Guy Verhofstadt, portugalska državna tajnica za europske poslove Ane Paule Zacarias te potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. Na plenarnoj skupštini predstavljena je višejezična digitalna platforma, kalendar plenarne skupštine Konferencije, europski paneli građana i druga događanja koja će uključivati europske građane. Predstavnici svih komponenti sudionika, predstavnici europskih institucija, predstavnici vlada i  nacionalnih parlamenata država članica, savjetodavnih tijela EU te predstavnika građana naizmjenično su u kratkim obraćanjima iznosili svoja viđenja vezana uz rad Europske unije, planove daljnjih aktivnosti te ishode koje očekuju od Konferencije. Istaknuta je potreba da u središtu interesa Konferencije o tome kako bi u budućnosti trebala izgledati i djelovati Europska unija budu stajališta, ideje i očekivanja građana, a ne institucija.

"Očekujem da ova Plenarna skupština postane dobar temelj za daljnje kvalitetno funkcioniranje Konferencije, koja bi trebala usmjeriti daljnji razvoj Europe i rad institucija na temama koje se tiču svih gradana EU-a pa tako i hrvatskih. Nastavljamo u listopadu", poručila je Vukovac.

Više o Konferenciji na poveznici.


Domovinski pokret footer