Mate Šimundić

Kandidat Domovinskog pokreta za župana Splitsko-dalmatinske županije


ZA NAŠU DICU!

Mate Šimundić - slika

Neki misle da je najzanimljivija činjenica o meni to da sam kao mladić dvije godine pomagao najsiromašnijima u Meksiku. Meni osobno, najvažnije je to da sam već osamnaest godina u sretnom braku sa svojom suprugom Marinelom i da sam otac petoro lipe i pametne djece. To je iskustvo presudilo da se kandidiram za župana. Ne možeš se brinuti za obitelj, kako Bog zapovijeda, ako ne mariš za opće dobro. Rodio sam se u gradu pod Marjanom prije 48 godina (s očeve strane podrijetlom Imoćanin, s majčine Sinjanin), živim u Kaštelima, a radim u gimnaziji u Splitu. Može se reći da dobro poznajem našu županiju. Vidio sam svijeta, lijepih gradova i uređenih država, ali mislim da mi živimo na najljepšem dijelu kugle zemaljske.

Što sam do sada naučio, a moglo bi biti vama od koristi? Školovao sam se za profesora hrvatskoga jezika i već sedamnaest godina radim s vašom djecom. Čuo sam od njih što vas muči. Znam dobro koji su problemi našega naroda. To je već velika stvar: znati da ljudi ne žive dobro, da su nesretni, da nemaju posla, da su obeshrabreni. I da odlaze. Sjećam se jedne učenice kad mi je rekla da odlazi s obitelji u inozemstvo. Otac, hrvatski branitelj, majka i šestoro djece, svi su otišli u Njemačku. Imate li vi dojam da odgovorni zapravo nisu svjesni u kakvom je stanju narod? Da oni na vlasti paze isključivo na svoje, stranačke interese? Da se državom služe kao svojim bankomatom? Meni je to jasno. Stoga se upalio alarm: Ne smijemo pasti bez borbe! Ne mogu ostati sa strane, kao da se ništa ne događa.

Što želim postići? Želim da naša županijska uprava bude jednostavnija i učinkovitija, da se zna tko sve radi u županiji, što i kako radi, i kako se troši naš novac. Želim da pijete čistu, zdravu vodu. Želim da budete slobodni poduzetnici, da dobro zaradite i zaposlite ljude, bez straha od novih pravila i većih nameta. Želim da u svakom mjestu budu jednake prilike za kvalitetan život, i u Zagori i na otocima. To želim postići. Ne mogu dobro odgajati niti svoju niti tuđu djecu ako svi skupa živimo u nezdravom i neslobodnom okruženju. Moji učenici znaju da se držim dogovora. Tako će biti i s ovim: jednostavna uprava, čista voda, slobodno poduzetništvo, cjeloviti razvoj. To je dogovor.

Naši su korijeni duboki. Da nisu, tko bi preživio sve nevolje koje su nas pogodile. Međutim, ako želimo kao narod opstati, u našoj Hrvatskoj, u divnoj Dalmaciji, moramo dobro promisliti, moramo razumno birati, moramo mudro odlučiti. Zašto biste baš izabrali mene, a ne druge kandidate? To je stvar povjerenja. Neki su vas, zna se, već iznevjerili. Zar će opet? Neki se kandidiraju jer su od politike napravili privatni biznis, a neki jednostavno ne misle dobro hrvatskom narodu. Nemojmo biti naivni. Glasujte za one koji su spremni žrtvovati se za druge, za obitelj, za hrvatski narod. Za našu dicu!


Domovinski pokret footer